De 20 bästa länderna att besöka under din livstid

Det finns ett visst antal länder som är väl värda ett besök, någon gång under din livstid. Visst kan denna listan sakna både det ena och andra landet, men du kan ju själv alltid lägga till eller dra ifrån resmål. Här är i alla fall listan.

20. Marocko

Casablancas hem är en skattkammare av kryddmarknader, surrealistiska landskap, häpnadsväckande moskéer och surfing i världsklass. Köket är som ingen annan, med en blandning av arabiska, afrikanska, persiska och franska smaker.

19. Kanada

Från vildmarkscamping på Vancouver Island till en vistelse på Nordamerikas äldsta Ritz-Carlton i Montreal, Kanada erbjuder resenärer alla typer av upplevelser. En tur ner för kälkbanorna i Quebec City är ett måste på vintern.

18. Japan

Tokyo, Kyoto och Osaka är några av de heta platserna att utforska i Japan. Hem till mer än 2 000 hisnande buddhistiska tempel och helgedomar, blev Kyoto 2017 framröstad till den första staden i världen av tidningen Travel and Leisure.

17. Irland

Från slottshotell till livliga pubar och den grönaste landsbygden dina ögon någonsin kommer att se, Irland är en fest för sinnena. Vi rekommenderar dig att hyra en bil och ta världens längsta roadtrip på Wild Atlantic Way.

16. Portugal

Liten men mäktig, Spaniens granne har en distinkt kultur, matlagning och språk. På sommaren kan du bege dig till den västra byn Comporta, Portugals svar på Ibiza. Och ingen resa till landet är komplett utan ett glas portvin från Dourodalen.

15. Mexiko

Se upp Spanien och Italien, Mexikos kulinariska scen har kommit in i ringen. Landet registrerade tre restauranger - Pujol, Quintonil och Biko - på 2015 års lista över världens 50 bästa restauranger. Alla tre är i Mexico City.

14. Nederländerna

Åk till Amsterdam, Rotterdam och andra vrår i detta underbara land för de otroliga museerna, kaffet utan motstycke och den fantastiska landsbygden. Vi föreslår att du spenderar en vistelse på det nybyggda Waldorf Astoria - en samling av sex radhus med ett Guerlain Spa - på Amsterdams äldsta och mest historiska kanal.

13. Sri Lanka

Om du är vilse, är det här du kan hitta dig själv. Fyll en ryggsäck och ta öns "charmigt förfallna" järnväg till var som helst. Köp frittor och curryrätter från tåghandlare, titta ut på till synes oändliga tefält och hoppa av för att se platser som Dambullas gyllene tempel och de berömda marknaderna i Pettah.

12. Vietnam

Den vandrande kocken Anthony Bourdain säger att hans liv förändrades att åka till Vietnam. "Det verkade bara som en annan planet; en läcker en som liksom sög in mig och aldrig släppte taget", sa han till CNT. Vi skulle gärna smutta på vietnamesiskt kaffe och äta pho hela dagen, men de äventyrliga kan ta sig ner i världens största grotta, Hang Son Doong, i nationalparken Phong Nha-Ke Bang.

11. Sydafrika

Kapstaden rankades som nummer 6 på CNT:s Readers' Choice Awards för världens bästa städer. Med det härliga Taffelberget och en av den sydafrikanska hotellägaren Sol Kerzners lyxiga One&Only-resorter är det verkligen en dragning, men vingårdarna i Franschhoek och safarilogerna i Kruger National Park lockar också.

10. Indien

Från sandstränderna i Goa till de gamla buddhistiska grottorna i Ajanta, platserna att se i världens näst mest folkrika land är oändliga. Långt från folkmassorna i Mumbai beskrivs norra Kashmir ofta som Indiens Schweiz, där tempot är långsammare och skidåkningen ganska bra.

9. Turkiet

Åk till Turkiet för att se de underbara moskéerna, majestätiska slotten och naturliga underverk som Pamukkale (alias "Bomullsslottet"), en uppsjö av vita travertiner fyllda med mineralrikt vatten. Gå också till det nybyggda Soho House i Istanbuls romantiska Beyoğlu-distrikt.

8. Thailand

Oavsett om du väljer att äta dig igenom Bangkok, ö-hoppa runt i Phuket eller gå ombord på den glamorösa Eastern & Oriental Express, kommer Thailand att förföra dig med sin pulserande kultur, exotiska köket och utopiska resorter. Nyligen har det skett en ökning av holistiska hälso- och hälsoresorter, där du kan detoxa och tanka med yoga och ayurvediska spabehandlingar.

7. Nya Zeeland

Detta är ett resmål för äventyrare. Du kan tuffa till i en stuga utan elektricitet på den vackra Great Barrier Island, sänka dig ner i Maruia Springs helande vatten, vandra genom vulkanisk terräng i Tongariro National Park eller njuta av flugfiske i världsklass i Queenstown, där du också kan få vad många säger är den bästa hamburgaren på planeten på Fergberger.

6. Australien

Melbourne, Australien, utsågs till den mest beboeliga staden i världen av Economist Intelligence Unit 2017 , så naturligtvis är det ett bra ställe att resa också. Kolla även in Melbournes Mornington Peninsula - Australiens svar på Hamptons - med vingårdar, stränder och en blomstrande kulinarisk scen. Halvön ligger cirka tre och en halv timmes bilresa från ett av Australiens vackraste naturliga underverk, De tolv apostlarna.

5. Grekland

CNT utnämnde Aten, Grekland, till en av sina städer att titta på 2015. Mitt i en finansiell katastrof driver en mängd nya museer, hippa hotell och butiker och popup-fönster till en kulturell renässans i huvudstaden. För resenärer kommer Mykonos turkosa vatten och salta luft alltid att locka.

4. Amerika

USA:s glänsande metropoler, familjevänliga nöjesparker och vackra natur är något som lockar många. New Yorks Catskill Mountains, Georgias Golden Isles och en investeringsbankers hotellpassionprojekt i Montana, The Ranch at Rock Creek, är några av de destinationer som rekommenderas.

3. Spanien

Sedan Ferran Adrias restaurang elBulli uppstod i Katalonien har Spanien varit världens obestridda epicentrum för banbrytande kök. Det är en bra idé att planera en hel semester runt de fina restaurangerna du vill ägna dig åt och de mest berömda tapasställena. Ett Fodors forum föreslår att du besöker Spanien i april för bästa väder. Du kan också se Barcelonas matfyllda aprilmässa då.

2. Frankrike

Landet som gav oss kabaréer, champagne och hundratals ostsorter är en av de mest romantiska platserna på jorden. På våren – en utmärkt säsong för en resa till Frankrike – genomför några av de vackraste vandringarna du kan tänka dig. Under två timmar med bil från Morzine är Annecysjön en förtrollande omväg.

1. Italien

Vem kan motstå ropet från pasta och vackra människor? Inte många, anser att Italien är världens bästa land att resa till. Italien handlar om fritid – smutta på vin i timmar på Piazza San Marco i Venedig, bli vän med en hängmatta på en villa i Toscana eller sola på Riomaggiores klippor.

24 Mar 2023