Alla kan rädda liv!

Tänk dig att hamna i en situation där du ser hur någon faller till marken och du inser att personen varken andas eller har en puls. Om du inte är förberedd så finns det inte mycket du kan göra men med en kort introduktion och med rätt hjälpmedel så kan du vara den som är skillnaden mellan liv och död. Jag tänkte här berätta lite om hur du kan hjälpa en person som annars skulle kunna riskera att dö.

Ring alltid 112 först!

Om det är så att du har hamnat i en sån här situation så ska du följa de steg jag nämner nedan:

  1. Ring 112, be om en ambulans. Tala tydligt och behåll lugnet.
  2. Frigör andningsvägarna och kontrollera om personen andas eller inte.
  3. Om personen andas, se till att vara nära och håll uppsikt till ambulans anländer.
  4. Om personen inte andas måste du hjälpa till. Lägg personen plant på rygg, ta tag i personens panna och haka och luta huvudet bakåt. Tag sedan ett nyptag runt näsan med en hand, sätt den andra handen mot hakan så munnen öppnas. Lägg dina läppar runt personens mun och blås in luft i lungorna på denne. 
  5. Placera din högra hand mitt på bröstkorgen, sedan din vänstra hand på den högra och tryck hårt. Bröstbenet ska sjunka in flera centimeter. Upprepa 30 ggr innan du åter blåser luft två gånger. 
  6. Fortsätt tills ambulans anländer

Om du befinner dig nära en hjärtstartare så kan du få en mycket god hjälp av den. Du sätter igång den och en röst talar om hur du ska göra och enkla instruktioner finns också med. Du kan ladda hem en app som visar var alla hjärtstartare finns i landet eller ropa till någon nära dig att leta efter en. 

26 Apr 2017