Varför använda nyponfröolja?

Om det är så att du vill ha en  lenare hud, mindre rynkor eller dölja ärr och bristningar så är nyponfröolja ett bra alternativ. Olika alternativ finns här

Nypon växer på buskar och du kan själv plocka sådana för att använda på olika sätt. Frukterna på busken, nyponen, har mycket goda hälsoegenskaper. Nypon har använts o flera tusen år tack vare sina medicinska fördelar. 

Vad är nyponfröolja bra för?

Det finns många fördelar med nypon och nyponfröolja. Nypon har mycket C-vitamin, mer än vad det finns i apelsiner och citroner. Det är även bra  för det hjälper kollagenproduktion i kroppen vilket bland annat är mycket viktigt för att huden ska se ung ut. C-vitamin också påskynda sårläkning och förhindra torr hud.

Nyponfröolja innehåller, förutom c-vitamin, även rikligt med betakarotin som är förstadiet till A-vitamin. Forskning gjord på A-vitamin visar att det är mycket bra för huden. Bland annat så lindrar och motverkar det skador på huden från solen. Det minskar rynkkor och reducerar hyperpigmentering samt bra mot akne. 

Det finns ingen aktuell forskning om detta tillvägagångssätt men traditionellt har nyponfröolja använts i badvattnet för att lindra symtom vid artrit och reumatism.

Du kan testa att tillsätta några droppar nyponfröolja när du badar eller applicera det direkt på huden på inflammerade områden. Nyponfröolja har en lätt berusande doft och används även mycket inom aromaterapi. Doften sägs lindra stressreaktioner såsom högt blodtryck och andningshastighet.

Nyponfröolja används oftast lokalt på huden eller i form av aromaterapi där du använder några droppar i en aromalampa.

24 Jan 2021