Viktigt vara försäkrad under resan

Något som är viktigt att tänka på då man ska resa, det är att ha en bra reseförsäkring. Ofta är det så att om man har en hemförsäkring så ingår det i denna att man får ett reseskydd som täcker resor upp till 45 dygn. Du bör kolla med ditt försäkringsbolag hur det är för dig. Det går även att köpa separata reseförsäkringar. På Crediwizz.com kan du jämföra olika alternativ. Om det är så att du helt saknar en försäkring och det sker en olycka, så kan det bli rätt så dyrt. Ibland har även resebolagen separata försäkringar samt att ibland är det även visst skydd som kan ingå om du betalat resan med ett bankkort.

Ha med dig EU-kortet

Om du reser i Europa så se då till att alltid ha med dig Försäkringskassans blå EU-kort. Detta gäller i U-/EES-land och Schweiz. Skulle du då bli sjuk elleer skada dig så kan du med detta ort få vård till samma kostnad som landets egna medborgare. Det ger dock inte rätt till  ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg, därför bör du också ha en reseförsäkring. Det blåa kortet är gratis och du kan beställa det via Försäkringskassan. 

Köpa extra försäkring

Om du ska vara borta mer än 45 dagar är det bra att köpa extra försäkring, men gör det före du reser, då det kan vara svårt när du redan befinner dig utomlands. Det går dock att förlänga den om du redan har den.

24 Mar 2021